eli kirjoitus lapsista.
Vietämme tänään viattomien lasten päivää, mutta minkälaisessa mielenmaisemassa? Tuntuu, että yhteiskunnan syvä pahoinvointi tuntuu eniten juuri lasten elämässä ja arjessa. Huumeissa ja humalassa heiluva äiti unohtaa kaatuneet lastenvaunut ja kaksivuotiaan hankeen - poliisi onnistuu pelastamaan lapsen, joka selviää paleltumilla. Vanhemmat sitoivat ja juottivat yksivuotiaan. Päiväkodissa nelivuotias lukittiin pimeään.
Tuntuu synkältä tämän päivän uutistarjonta. Syksyllä kävin kuuntelemassa erinomaista lastenasiavaltuutetun juhlaseminaaria täällä kotikaupungissani. Seminaarin otsikko oli "Kuka lasta kasvattaa" ja tärkein oivallus kenties se, että kasvatusvastuu on päässyt unohtumaan. Niin, ihan meiltä kaikilta. Uupuneet ja aliresursoidut hoitotyön tekijät, väsyneet ja masentuneet vanhemmat, mutta myös me lasten ystävät, vanhemmmat ja naapurit olemme unohtaneet, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan ihan koko kylä. Lapsen pahoinvointi on aivan jokaisen aikuisen vastuulla - ei yksin viranomaisten tai vanhempien.
Jokaisen normaalin aikuisen pitäisi ymmärtää olla juottamatta yksivuotiasta tai olla lukitsematta nelivuotiaita kaappiin. Kuitenkin riittävän kuormittavissa olosuhteissa jokaisen psyyken rajoitusmekanismit pettävät ja syntyy huonoja, jopa peruuttamattoman huonoja valintoja. Merkit siitä, että asiat ovat menossa pahasti pieleen, ovat kuitenkin melkein aina näkyvissä reilusti ennen kuin päästään näihin pahimpiin mahdollisiin tilanteisiin. Missä ovat ystävät, naapurit ja muut aikuiset, kun vanhempien mieli alkaa murtua? Miksei kodin sisäisiin asioihin puututa, vaan niitä siedetään hyvin pitkään? Usein lähimmäistään rakastaa eniten se, joka saa suunsa auki siinä vaiheessa, kun pitää pystyä sanomaan vaikeista ja kipeistä asioista suoraan. Ja lähimmäinen usein tarvitsee juuri rehellisyyden tuomaa apua eniten silloin, kun sen tuntuu käytöksensä puolesta vähinten ansaitsevan.
Tämän lisäksi tarvitaan huomattavasti laajempaa ja tehokkaampaa viranomaisverkostoa huolehtimaan ongelmiin joutuneista perheistä. Jos päihdeäitien ensikodit ovat koko ajan rahoituksen vuoksi lakkautusuhan alla, huostaanottopäätöksiä viivytetään lasten kustannuksella niiden hinnan vuoksi ja kultaakin kalliimpaa neuvolahoitoa keskitetään ja harvennetaan, jää ongelmaperheiden kohtaaminen poliisin ja sosiaaliviranomaisten työksi. Ja silloin ollaan jo aivan liian myöhässä. Apua ja tukea tarvitaan heti, kun perheessä on ongelmia, ei vasta sitten, kun lapsen kannalta peruuttamatonta vahinkoa on jo saatu aikaan.
Lapsiperheiden köyhyys on jatkuvassa kasvussa - fakta, jonka edessä kaikki levittelevät käsiään voimattomana, vaikka tilanne olisi helppoa korjata. Lisää rahaa lapsilisään ja opinto- sekä muut tuet ajantasalle. Kyse ei ole rahan puutteesta, vaan siitä, mihin sitä käytetään. Jos kotiavustajia oli varaa pitää kaupungin työlistoilla 1970-luvulla, miksei nykyään? Jatkuvan talouskasvun logiikan mukaisesti meidän pitäisi olla parasta aikaa rikkaampia, kuin koskaan. Silti pahoinvointi istuu syvässä ja näistä perheiden yksinkertaisimmistakin tukitoimista on luovuttu.
Omat asenteemme ahdingossa olevia perheitä kohtaan ovat uskomattoman kovia. Jos keskustelupalstoilla ehdotellaan puolivakavissaan ratkaisuksi sterilisaatiota, voidaan vilpittömästi kysyä kuinka kylmiä olemme toistemme hädälle. Ei ole lapsen vika, että hänen vanhempansa ovat köyhät. Eikä köyhyys ole köyhienkään vika. Muutama myöhemmin huonoksi osoittautuva valinta tekee hallaa pitkäksi aikaa. Opiskelitko vahingossa väärän ammatin - oma vika. Menitkö nuorena töihin matalapalkkaiseen työhön - oma vika. Jouduitko saneerauksessa kortistoon - oma vika. Se on raaka asenne sitä ihmisten pääosaa kohtaan, joka tekee parhaansa selviytyäkseen ja hoitaakseen myös lapsensa.
Kun voimat loppuvat, kaikki mieleen juolahtavat vaihtoehdot ovat usein joko huonoja tai äärimmäisen huonoja. Juuri silloin tarvitaan koko kylää tukemaan vaikeuksissa kamppailevaa perhettä. Silloin ei tarvita oikeistolaista "kannustusta" tukien leikkaamisen ja palveluiden yksityistämisen muodossa. Tärkeimmät velvollisuutemme ovat niitä kohtaan, joilla ei ole mahdollisuutta vielä vaikuttaa omaan elämäänsä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommenttisi! Pahoittelen sanavahvistusta, se ei olisi käytössä, elleivät nämä kommentointitilat olisi roskamagneetteja ilman sitä.
Huomaathan kuitenkin, että seuraan kommentteja. Sana on vapaa, mutta herjaavat ja Suomen lain vastaiset kommentit poistan armotta. Kirjoitathan siis asiasta asiallisesti asiaa.