maanantai 16. tammikuuta 2012

Turpaan vai selkään?

"Konsensuspäätöstä ei voi syntyä silloin, jos ihmiset pakotetaan valitsemaan ammutaanko vai hirtetäänkö heidät," kuvaili Starhawk kirjassaan Webs of Power. "Mahdottomien valintojen eteen asettamisen tärkein syy on saada ihmiset vihaamaan toisiaan todellisten vallanpitäjien sijaan," Starkku jatkaa.

Siitä näyttää vahvasti olevan kyse presidentinvaaleissakin. Ensin ajattelin kirjoittaa henkilökohtaisesta vaikeudestani löytää sopivaa ehdokasta, mutta oivalsin, että tavalla tai toisella ehdokkaita ja heidän ominaisuuksiaan (tai niiden puutetta) ruotivia kirjoituksia on jo lukuisia. Niissä on jo sen verran mainioita yksilöitä, että mitäpä niihin enää lisäämään.

Mutta sitten huomasin, että näiden puiden joukostahan tarkasti katsomalla hahmottuu metsä. Huomasin sen seuraamalla ystävieni facebook-keskusteluja. Ihmiset, joilla on pääasiassa hyvin samankaltaiset arvot ja ajatukset tekivät toinen toisistaan silppua ryhmityttyään eri ehdokkaiden taakse. Ei liene tehokkaampaa tapaa pilkkoa orastavaa yksimielyyttä suunnasta ja toimintatavoista, kuin laittaa ihmiset kilpailemaan toinen toisiaan vastaan - tai laittaa ihmiset valitsemaan puolensa toisiaan vastaan kilpailevien joukosta.

Presidentin vaalit ovat melkoiset liskovaalit, kuten tarkkanäköinen serkkuni huomautti. Sillä lisäkäänteellä, että vaalien tiimellyksessä on helppo tarttua herjaten toisen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin yhtä hyvin kuin tämän edustamiin arvoihin ja irvailla, pilkata ja repiä keskustelemisen, pohtimisen ja rakentamisen sijaan.

Olen iloinen, että äippäloman vapaat hetket olen viettänyt pohtien enemmän puutarhani ensi keväisiä istutuksia ja hevosten hoivailua tallilla kuin politiikkaa. Ja huomannut, että ne ihmiset, joiden kanssa saan puutarhaani rakentaa ja hevosiani hoitaa, ovat perin monenkirjavista poliittisista suunnista. Silti pelkäämme ja toivomme perin samankaltaisia asioita, ilahdumme ja vihastumme perin ymmärrettävästi yhteisistä syistä ja väliin meidän on ihan riittävän vaikea löytää yhteistä säveltä ilmankin kiistelyä siitä, kenen lisko on kuningas.

Eipä silti, aion äänestää ja toivon, että muutkin niin tekevät. Mutta älkää suostuko bluffattaviksi, voimme löytää yhteisen sävelen vain, mikäli emme aktiivisesti etsi ja rakenna riitaa. Ja kyllä, minulle yhteistyö ja luottamus ovat monin verroin arvokkaammat, kuin se kuka huonoista vaihtoehdoista saadaan kammetuksi korkeimmalle.

3 kommenttia:

 1. Hei! Olen 21 vuotias musiikinopiskelija Jyväskylästä. Kävin tässä Ulla Linjaman laulukurssilla jossa käteeni ojennettiin kirjoittamasi teksti masennuksesta. Muutamia vuosia sitten kävin tutustumassa hevosiisi josko olisin alkanut vuokrailla Uppaa ja Torkkua/ hoitamaan hummia. Nykyaikana olisin edelleen kiinnostunut hevosten hoidosta, ja ajattelin että mikäli yhä kaipaat vuokraajaa taikka auttajaa niin olen ehdottomasti vapaaehtoinen :) petra piiroinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heippa hei! Hurjaa, miten se teksti otti siivet alleen! Olenpa iloinen, että se löysi tiensä myös sinun luoksesi. Heppaset asustavat Toivakassa - edelleen - ja kyllä meillä olisi hoivailijoiden joukkuessa tilaa yhdelle ratsastajalle lisää. :) Saisitkos laitettua minulle sähköpostia ( era.hanna (a) gmail. com ) niin jutellaan lisää!

   Poista
 2. Hei! Laitoin viestiä, mutta liekö osoite toinen saati muita muita häiriöitä matkalla. Olisin yhä kiinnostunut hevoskuiskailusta? Aurinkoa keväseen!

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi! Pahoittelen sanavahvistusta, se ei olisi käytössä, elleivät nämä kommentointitilat olisi roskamagneetteja ilman sitä.

Huomaathan kuitenkin, että seuraan kommentteja. Sana on vapaa, mutta herjaavat ja Suomen lain vastaiset kommentit poistan armotta. Kirjoitathan siis asiasta asiallisesti asiaa.